Jak probíhá UA pomoc na naší Charitě Zobrazit fotogalerii
8. dubna 2022 Naše články

Jak probíhá UA pomoc na naší Charitě

Již několikátý týden trvá válka na Ukrajině, již několikátý týden se Charita Kralupy, stejně jako ostatní Charity, snaží pomáhat ukrajinským uprchlíkům. 

Od začátku válečného konfliktu se jich prostřednictvím kanceláře v Sokolské ulici a spoluprací s městem Kralupy podařilo ubytovat bezmála tisíc. Převážně maminek s dětmi, někdy i s tatínkem, který v Čechách dlouhodobě pracuje. Pokud má práci, rodina si může gratulovat, mohou tak zůstat pohromadě. Většina žen, se kterými jsme se setkali, však takové štěstí nemá. Opustily svoje domovy, leckdy slušně zabydlené, a často s malými dětmi se vydaly na několikadenní cestu na západ.

V prvních dnech to byl na Charitě jeden velký zmatek, bylo nutné pomáhat, ale zatím nebylo jasné jak, co je nejvíce potřeba, kterým směrem napnout síly. Dnes už jsme organizovaní a přestože k nám přichází denně desítky lidí z Ukrajiny, situace je stabilizovaná a pomoc systematická a cílená. Všichni příchozí, kteří potřebovali ubytovat, již bydlí a stále máme volnou kapacitu. Kromě materiální pomoci a vyřízení víz, se nám podařilo umístit první ženy do práce a děti do škol.

Po celou dobu nás provází obrovská vlna solidarity s ukrajinskými obyvateli. Převzali jsme tuny materiální pomoci, několik desítek peněžních poukázek, hlásí se nám dobrovolníci.

Rádi bychom touto cestou všem dárcům a podporovatelům poděkovali. Podstatná je každá i sebemenší podpora a pomoc, každý podle svých možností. Je mnoho z Vás, kteří jste pod svou střechou ubytovali naprosto neznámé lidi, otevřeli své domovy na úkor vlastního pohodlí. Je mnoho z Vás, kteří jste nakoupili peněžní poukázky, aby si příchozí lidé z Ukrajiny mohli do začátku něco nakoupit. A najdou se i tací, kteří nekritizují, ale přijdou nabídnout svůj čas, schopnosti a dovednosti k jakéholi práci a slouží jako dobrovolníci.

Děkujeme Vám všem, kteří nám pomáháte pomáhat. Bez Vás by to nešlo!

Jak konkrétně Charita Kralupy lidem zasaženým válkou pomáhá dnes?

  1. Každý příchozí nejprve projde kanceláří Poradenského centra v Sokolské ulici. Zde je zaregistrován a dále odkazován na další instituce a zprostředkovatele. Zde se hledá ubytování, domlouvá převoz nábytku, materiální pomoc a odkazuje na nabídky zaměstnání a škol, zjišťují se možnosti lékařské péče a možnosti uplatnění.
  2. Veškeré materiální dary určené ukrajinským uprchlíkům jsou v nejkratším možném čase přerozděleny, roztříděny a distribuovány na potřebná místa. V Secondhandu Šuplík jsou zavedeny výdejní dny a časy pro uprchlíky z UA. Bohužel se stále potýkáme s nedostatkem skladovacích prostor, proto některé věci, převážně oblečení, jsou v našich secondhandových obchodech nabízené k prodeji s tím, že výtěžek je shromažďován na podporu UA. Jednou z forem je například shromažďování financí na letní tábory a výlety s ukrajinskými dětmi.
  3. V prostorách Charity v Sokolské začala fungovat adaptační skupina pro předškolní ukrajinské děti.
  4. Zahájili jsme také výuku českého jazyka pro dospělé. Kurzy probíhají 2x týdně na městském úřadě.

Co aktuálně potřebujeme?

  • drogerii a hygienu – nejlépe poukázky drogerie Teta, Lidl
  • výtvarné potřeby do školy
  • poukázky do obchodů  - Lidl, Tesco, Teta
  • sušáky na prádlo

Sběrná místa: Šuplík Lobeček (Tylova 735) a Šuplík Sokolská 9-17 (pozor na polední pauzy) - viz

https://kralupy.charita.cz/socialni.../secondhand-suplik/

Děkujeme za Vaši štědrost!